Bedreigd door veiligheid?

In Twente zijn nieuwe testvluchten met drones gestart. Het is weer een stap naar de toekomst van het politiewerk. Of voelen burgers zich bedreigd door veiligheid?

We zeiden het toch? Drones zijn (de agenten van) de toekomst. En nu voert de politie in de regio Twente testvluchten uit. Deed ze al, maar sinds kort mag het buiten het zicht van de piloot, wat de reikwijdte en effectiviteit vergroot. Doel: in noodsituaties sneller actueel beeldmateriaal verkrijgen voor de meldkamer. Ook bij echte inzetten mag worden getest, maar dan wel weer in het zicht van de piloot.

De politie gaat vliegen met de ‘VTOL fixed-wing drone’. Het is de Aera 4 van de Nederlandse dronebouwer Avy met een vliegtijd tot 90 minuten. Het heeft een RGB- en IR-camera, zodat het overdag en ’s nachts kan opereren. In principe vliegt ze automatisch. Zou ze daadwerkelijk worden ingezet, bij een vermissing bijvoorbeeld, dan zou ze altijd vliegen in het zicht van aangewezen politiecollega’s: Extended Visual Line of Sight (EVLOS)-operaties.

‘Drones verlagen operationele kosten, vergroten de veiligheid en beperken de risico’s’, zei Gabri Hessels al, baas van Noventas, een belangrijke droneverzekeraar. De techniek is er al en de politie kan enorme efficiency-sprongen maken met de inzet van drones. Geeft de drone een actueel situatiebeeld bij een incident – bijvoorbeeld bij een verkeersongeval, overval of inbraak – dan kunnen bijvoorbeeld sneller de juiste hulpdiensten worden ingezet. Ook bij surveillance en ordehandhaving zou de drone een belangrijke rol kunnen spelen.

Wat het succes van de drone tegenhoudt? ‘Juridisch kader’ en ‘ethische en maatschappelijke acceptatie’. Privacy- en veiligheidsregels worden nauwlettend gevolgd, benadrukt de politie. En conform de wettelijke privacyregelgeving worden beelden na vier weken automatisch verwijderd, tenzij ze nodig zijn voor opsporing en vervolging. Het is toch eigenlijk vreemd, dat mensen zich bedreigd voelen door veiligheid…

Bron: dronewatch.nl

Geef een reactie