Drones: agenten van de toekomst?

Verkeersongevallenanalyse, opsporing van (vermiste) personen met een warmtebeeldcamera, crowd control en handhaving: de politiedrone is multi-inzetbaar. Is ze een agent van de toekomst?

Het afgelopen jaar zette de politie 2.350 keer een drone in voor handhaving, opsporing of hulpverlening: een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. Per drone zijn altijd drie politieagenten betrokken; de dronevlieger, de payload operator en observer. De vlieger heeft alle denkbare brevetten. De payload operator bedient de apparatuur die aan de drone vastzit, vaak de camera. De observer houdt het luchtruim in de gaten en eventuele toeschouwers op afstand. Twente krijgt nu de eerste automatische politiedrone van Nederland. Nog veel makkelijker, toch?

Geweldig instrument

Politiedrones zijn een geweldig instrument. Uit te rusten met gewone camera’s, warmtebeeldcamera’s, speakers, licht, tasers… Ze zijn multifunctioneel, automatiseerbaar en relatief een heel stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld een politiehelikopter of surveillerende auto’s. Het is ook duidelijk dat ze steeds meer politietaken kunnen (gaan) ondersteunen en uitvoeren. En met de explosieve ontwikkelingen op het gebied van AI, zouden ze ook nog wel eens zelflerend en zelforganiserend kunnen worden…

Belangrijke taken

We leven in een land waar de politie belangrijke taken heeft, zoals handhaving, opsporing en hulverlening. Taken waarbij steeds effectievere middelen kunnen en moeten worden ingezet. De grens van die inzet ligt nu vooral bij privacy-kwesties. Want dat wat de burger beter beschermt, kan juist ook worden gezien als een gevaar. Een gevaar voor de privacy. Daarom plaatst de politie waarschuwingsborden: dat er met een drone gevlogen wordt en beelden worden gemaakt. En zijn er allerlei wettelijke eisen en is er binnen de staf van de korpsleiding een Gegevensautoriteit, die toezicht houdt op de gegevens, oftewel de privacy.

Grenzen

Maar privacy-issues zijn de afgelopen decennia enorm verschoven. Wie herinnert zich nog de tijd dat het verplicht bij je dragen van een ID-kaart met de bezettingstijd werd geassocieerd? Politiedrones ten volle inzetten, bijvoorbeeld patrouillerend met camera en taser, lijkt wel heel erg ver te gaan. Maarre… dachten we dat wat jaren geleden ook niet over cameratoezicht op straat?

Geef een reactie