Vertrouwen in politie goed en stabiel

Het vertrouwen van de Nederlandse samenleving in de politie is goed en stabiel. Burgers met een buiten-Europese herkomst hebben vaak ander contact met en andere associaties bij de politie dan burgers met een Europese/Nederlandse herkomst. En ondanks een hoge werkdruk doen politiemensen hun werk overwegend met trots en tevredenheid. Dit zijn de drie belangrijkste uitkomsten van de jaarlijkse Vertrouwen- en reputatiemonitor.

Het vertrouwen van de samenleving in de politie, de reputatiescore, beweegt zich sinds de eerste meting in oktober 2020 binnen de bandbreedte ‘goed’: score tussen de 50 en 60. Voor 2023 is de reputatiescore 53. Onderwerpen die belangrijk zijn voor het vertrouwen zijn: effectiviteit, nabijheid, rechtvaardigheid en omgevingsbewustzijn.

Wel zijn er enkele aandachtspunten. Zo is het oordeel over het handelen van de politie door Nederlanders met een buiten-Europese achtergrond minder positief dan dat van de totale groep respondenten. Ongeveer een vijfde van de totale groep respondenten beoordeelt de reputatie als ‘slecht’. Daar zijn diverse redenen voor: wantrouwen in de overheid, teleurstelling na een aangifte of in het optreden van de politie of het daadwerkelijk in aanraking komen met politie en justitie. Zij voelen zich onvoldoende gehoord, gezien en geholpen. Nederlanders met een buiten-Europese herkomst associëren de politie ook vaker met bekeuring, 112, controle en geweldsmiddelen. Nederlanders met een Europese / Nederlandse herkomst, associëren de politie met zaken zoals hulpverlening, blauw, capaciteit en veiligheid.

Bron: politie.nl

Geef een reactie