Demonstraties raken nationale veiligheid

Op Koningsdag willen activisten twee wegen blokkeren in Amsterdam. Het gaat om XR-activisten en pro-Palestijnse demonstranten. ‘De nationale veiligheid is in het geding,’ waarschuwt Nine Kooiman voorzitter van de Nederlandse Politiebond namens de vier politievakbonden.

Extinction Rebellion (XR) wil tijdens de altijd drukke Koningsdag de A10 blokkeren. Pro-Palestijnse activisten willen die dag elders in Amsterdam een weg bezetten. Om dit te voorkomen of in goede banen te leiden is inzet nodig vanuit het hele land. ‘ME-inzet, wijkagenten, de noodhulp, opsporing, iedereen wordt van z’n taak gehaald en gevraagd extra diensten te draaien,’ aldus Kooiman. Je kunt het politiekorps niet verder uithollen,’ waarschuwt ze.

De druk op de politiecapaciteit door bewust ontwrichtende demonstraties is druk op de nationale veiligheid. Kooiman zou graag moedige besluitvorming zien om dit te voorkomen. ‘We zijn geen veredelde wegsleepregeling.’ Dilemma is: XR zoekt plaatsen uit die ten koste gaan van de veiligheid van andere burgers, inzet van de politie is daarom vereist. Kooiman hoop op vaart vanuit het kabinet. ‘Deze besluitvorming wordt steeds vooruitgeschoven ten koste van politiemensen. De burger is de dupe van de slome besluitvorming.’

Bron: telegraaf.nl

Geef een reactie