Politiewerk lijdt onder verwarde personen

Meldingen over verwarde personen vormen 75 tot 80 procent van de binnenkomende meldingen bij de politie. Dit leidt tot een zware belasting van het reguliere politiewerk en de opsporing, aldus Martin Sitalsing, landelijk portefeuillehouder verwarde personen. Hij benadrukt dat de situatie snel verergert als er niet ingegrepen wordt. In 2023 werden 141.724 meldingen van verward gedrag geregistreerd, een toename van 300 procent sinds 2012. Sitalsing roept op tot betere samenwerking met zorginstellingen om de druk op de politie te verlichten.

Verwarde personen zorgen regelmatig voor levensbedreigende situaties, wat leidde tot bijna 180 inzetten van arrestatieteams in 2023. Problemen zijn vooral merkbaar bij kansarme asielzoekers met trauma’s, dementerende ouderen en jongeren met middelengebruik. De zorg is volgens Sitalsing uitgekleed, en er zijn onvoldoende voorzieningen voor hulpbehoevenden.

Sitalsing maakt zich grote zorgen over de toenemende druk op de politie en roept op tot structurele oplossingen. Volgens hem zijn de langdurige bezuinigingen op de jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg de oorzaak van de huidige problematiek. Veel instellingen werken solistisch en richten zich meer op financiën dan op inhoud. Als oplossing pleit Sitalsing voor meer samenwerking tussen zorgverleners en politie, zoals al gebeurt met de Rapid Responder GGZ in Friesland. Hier gaat een GGZ-deskundige samen met de politie naar situaties met verwarde personen om escalaties te voorkomen en passende zorg te bieden. ‘De veiligheid van de samenleving komt echt in het geding als we niet snel iets veranderen,’ waarschuwt Sitalsing.

Bron: telegraaf.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *