Startup LX/LO

De tien regionale politie-eenheden zijn sinds 10 dagen samengevoegd tot twee nieuwe eenheden: de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LX) en de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO). Startup, doorstart of meer van hetzelfde?

Dat de nieuwe eenheden LX en LO worden genoemd, daar zullen we het maar niet over hebben. De Katholieke Universiteit Tilburg noemt zichzelf UvT en ook daar hebben we immers ook begrip voor. Shit, nu hebben we het er toch over… Nou vooruit: het acroniem LEO (Landelijke Expertise en Operaties) was toch mooier geweest. Maar dan zou Landelijke Opsporing en Interventies LOI zijn geworden en dat kan natuurlijk niet.

Is de naam van de nieuwe politieorganisatie dan belangrijk? Ja. LX en LO klinken als chemische formules, als lengtematen. Abstract. En wat is de grootste vrees van critici? Dat de nieuwe organisatie te groot en te bureaucratisch wordt. En dat de lokale betrokkenheid van de politie verloren gaat. De nieuwe organisatie is juist opgericht voor kortere lijnen en snellere besluitvorming, voor meer specialisatie en betere samenwerking. LX en LO klinken in elk geval wel kort, snel en specialistisch…

Veel belangrijker dan de naam – Twitter veranderde in X en dat vinden we ook normaal – zijn de mensen. Een organisatie bestaat immers uit personen. Zij bepalen de aard van de organisatie en de aard van de organisatie bepaalt hen. Een startup krijgt bijvoorbeeld de identiteit van zijn oprichter(s) mee. Maar een oubollig bedrijf neemt oubollige mensen aan. Het heeft al een eigen karakter ontwikkeld en houdt zichzelf als een organisme/organisatie in stand.

Kernvraag: is de nieuwe organisatie een startup, doorstart of meer van hetzelfde? Voor het antwoord kijk je eerst naar de mensen, de benoemingen. LX: Inge Godthelp-Teunissen / Andy Kraag. LO: Rob van Bree / Joop de Schepper. Hoe is hun carrière verlopen, wat is hun vorm van leiderschap, wie zijn ze? Dan kijk je naar de ruimte en de instrumenten die ze hebben om hun ideeën en gedachten vorm te geven. Zijn ze in staat om daadwerkelijk veranderingen door te voeren of stuiten ze op conservatieve krachten? Zitten ze in een startup of niet? Je dacht toch niet dat je al na 10 dagen een antwoord op deze vraag zou krijgen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *