De politie waarschuwt tegen het beleid van de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk: ‘Criminelen profiteren,’ zegt ze. Want wat wil de wethouder mobiliteit? Overal in Utrecht betaald parkeren invoeren. Dat levert immers heel veel geld op. O ja: en het maakt dat mensen bewuster de auto gaan gebruiken. Maar nadelen zijn er ook. Onder meer voor de politie, burgers en veiligheid.
Wat is het geval? Lot van Hooijdonk van GroenLinks, ooit verkozen tot beste jonge bestuurder, overleefde moties van wantrouwen en afkeuring en gaat door in haar strijd om Utrecht zowel groen als leefbaar te maken. Nu dus door het willen invoeren van betaald parkeren overal in Utrecht – een soort tapijtbombardement. Dit is goed voor… eh, nou ja, het bewuste autogebruik en de gemeentebegroting dus. Maar niet voor de politie.
‘Het plan om politiemedewerkers te laten betalen voor aanwezigheid in uw stad is écht een verkeerd signaal,’ zegt Harrie Dijkhuizen van politie eenheid Midden-Nederland. Reden: veel collega’s wonen buiten de stad. Wordt overal betaald parkeren ingevoerd, dan komen ze niet meer en ontstaan tekorten. Die zijn er natuurlijk al en worden nog erger. Wat dan wel weer goed nieuws is voor criminelen. Dijkhuizen pleit dan ook voor een uitzonderingsregel voor politiemedewerkers.
Een korte enquête onder de schoonmoeders van onze redactieleden wijst uit dat het beleid van Lot niet alleen noodlottig is voor de politie, maar ook voor burgers. Alleenstaande ouderen bijvoorbeeld krijgen minder bezoek en als ze al bezoek krijgen dan gaat het vaak mis dankzij een onder Lot ontwikkelde, disfunctionerende leed-app voor parkeren. Ook zorgaanbieders maken zich zorgen en vragen ontheffing.
In sommige wijken zijn de bewoners wél blij met hun Lot. Daar heerst inderdaad parkeerchaos. Die chaos wordt met betaald parkeren mogelijk opgelost. Komt misschien wel een toename van het aantal autokraken voor in de plaats.