Het eerste interview van twee nieuwe politiechefs en de afscheidsrede van een oude. De nieuwe chefs werken landelijk (LX en LO), de oude werkte regionaal (FR). Kunnen landelijk en regio elkaar weer gaan vinden?
‘Het was gewoon niet meer verantwoord,’ aldus Rob van Bree en Inge Godthelp-Teunissen in hun eerste interview in het AD. Ze hebben het over de ‘oude’ Landelijke Eenheid, inmiddels gesplist in twee: LX en LO. Van Bree en Godthelp-Teunissen zijn de nieuwe politiechefs bij de nieuwe Landelijke Eenheden. Belangrijke taken die ze hebben: hervormen en een gezondere werksfeer creëren. Waarbij ‘bijvoorbeeld openheid en samenwerking heel erg belangrijk zijn.’ En waarbij natuurlijk capaciteitsproblemen spelen. Met een van de eindconclusies: ‘Er is één ding dat alle politiemensen gemeen hebben, en dat is dat ze ongelooflijk trots zijn op het werk wat ze doen.’
Het maiden interview was inhoudelijk niet zo heel concreet. Nee, dan de duidelijke taal van inmiddels oud-Politiechef Kees Bangma, die na 47 dienstjaren afscheid nam. Zijn belangrijkste drijfveer: rechtvaardigheid voor de gemeenschap. De essentie van het werk volgens hem: boeven vangen en mensen helpen.
Ook voor Bangma was de ‘oude’ Landelijke Eenheid niet langer verantwoord. Nooit geweest ook. Te bureaucratisch en te ver van de gewone mensen af, te grootschalig. Systemen en protocollen hadden de rol van de professionals overgenomen. Volgens Bangma zijn er meer mensen bij de politie die praten over het vak dan dat er agenten op straat zijn die het vak uitvoeren. Als voorbeeld noemt hij de afdeling voorlichting. ‘Dat wordt allemaal centraal aangestuurd, omdat ze bang zijn voor de beeldvorming. Bang om fouten te maken.’ Met als resultaat voorzichtige interviews?
Bangma is duidelijk. Hij vindt dat lokale bestuurders meer invloed moeten hebben op het functioneren van de politie. Decentralisatie. Meer bevoegdheden naar de regio. ‘We moeten af van het idee dat het overal exact gelijk moet zijn.’
Per 1 maart krijgen we dadelijk Janny Knol als de nieuwe korpschef van de politie. Ze volgt dan Henk van Essen op, waarmee alle kaarten landelijk voorlopig even lijken te zijn geschud. Een cultuurverandering binnen de Politie is belangrijk. Een van de belangrijkste op landelijk niveau misschien: wees niet bang om fouten te maken. Dan wordt het ook makkelijker om bevoegdheden naar de regio te verplaatsen.