De nieuwe politie-cao is ondertekend. Bijna 10 procent erbij. Dat is goed voor de aantrekkelijkheid van het politievak, zeggen de bonden. Klopt. Nog belangrijker: het is een vorm van erkenning en waardering. Voor het politiehart.
Het boek Politiehart is toe aan een tweede druk. Wat dat heeft te maken met de nieuwe cao? Veel. Een snelle vergelijking met andere beroepen geeft namelijk aan dat de loonstijging bij de Politie een echte topper is. De salarissen stijgen meer dan die van zorgmedewerkers en onderwijspersoneel. Was het afgelopen jaar, 2023, trouwens ook zo. Politie, zorg en onderwijs: het zijn drie beroepen met grote personeelstekorten en jarenlange onderwaardering. Alleen personeelstekorten? Nee, tekorten aan alles. Soms zelfs aan motivatie. En motivatie, ‘hart voor de zaak’, is een belangrijke reden om voor deze beroepen te kiezen. Waarbij het salaris stimulerend en bevestigend kan zijn.
Is politiewerk een roeping, de zingeving die bij je past? Doe je het uit overtuiging, vanuit je hart? Deze vraag stelt Politiehart. Niemand kiest het politievak immers zonder innerlijke motivatie of zelfs overtuiging. Ze helpt je om je werk te doen, incidenten te doorstaan en door te gaan. Soms zelfs te lang. Dat de motivatie in de loop der jaren slijt, ja, dat kan gebeuren. De flinke salarisverhoging die in de cao is afgesproken, is daarom meer nog dan extra geld, een uiting van erkenning en waardering, ter motivatie. Ze lijkt uit noodzaak geboren, maar dat doet er weinig aan af.
Het boek Politiehart gaat over heftige incidenten en innerlijke strijd. Agenten kunnen zich gesterkt voelen door het besef van erkenning en waardering, dat spreekt uit de nieuwe cao. Dat is goed voor het vak en goed voor het politiehart. Eén valkuil: dezelfde innerlijke motivatie die doet kiezen voor het vak. Daardoor kan je te lang doorgaan en opbranden. Die ellende valt in geld niet uit te drukken.