Team Bijzondere Bijstand zwaarder bewapend

Douaniers van het Team Bijzondere Bijstand (TBB) krijgen semi-automatische schoudervuurwapens.

De 38 douaniers van het Team Bijzondere Bijstand die met de zwaardere wapens zullen worden uitgerust, zijn gespecialiseerd in het opsporen en aanhouden van uithalers en het beveiligen en vernietigen van drugsvangsten. Zij mogen de semi-automatische wapens alleen inzetten in geval van noodweer en statische beveiliging. Dit betekent: wanneer zij ernstig worden bedreigd met vuurwapens en als ze een gebied beveiligen waar drugs liggen en tijdens het vervoer van drugs naar de plaats van vernietiging.

‘De laatste tijd lijkt er sprake te zijn van een duidelijke toename in de zwaarte van het geweld dat verbonden is aan drugscriminaliteit,’ aldus demissionair staatssecretaris De Vries (Douane). ‘Afgelopen week nog werd in Antwerpen, vlak over de grens met ons land, een grenspost aangevallen door gewapende drugscriminelen, die cocaïne wilden terughalen. Medewerkers van de grenspost werden bedreigd en vastgebonden.’

Leden van het Team Bijzondere Bijstand dragen al een kogelwerend vest en een helm. Daarnaast beschikken ze over ballistische schilden, die een kogel kunnen stoppen. Hun huidige wapen is een handvuurwapen.

Bron: telegraaf.nl

Geef een reactie