Weerstand tegen verandering

De commissie Schneiders ziet toe op de reorganisatie van de Landelijke Eenheid (LE). Eén van de leden, Inge Bryan, is opgestapt. De korpsleiding en de leiding van de LE zouden de commissie tegenwerken. Waar de voorzitter dan weer anders over denkt. Wat is er aan de hand?

Sinds de vorming van de Nationale Politie (2013) is het ‘een puinhoop’ binnen de Landelijke Eenheid. De kern van deze ‘puinhoop’ is: afstand tussen leidinggevenden en werkvloer, vriendjespolitiek en een onveilige werkcultuur. Daarom: de Landelijke Eenheid wordt opgesplitst in twee delen. De traditionele leiderschapscultuur moet veranderen. En terwijl dit gebeurt, gebeurt dit top-down en lijkt er sprake van vriendjespolitiek. ‘De commissie voelt een enorme weerstand tegen verandering.’ En dus is Inge Bryan opgestapt.

Inge Bryan is niet zomaar iemand.  Ze werkte bij de AIVD, bij de Politie, was directeur Cyber Risk bij Deloitte en is managing director van NCC Europe. Ze heeft ‘in de stinkende goot van de samenleving gewerkt’ en beschikt over wat ze noemt een ‘shitradar’. Bernt Scheiders, voorzitter, zegt dat Bryan ‘zaken wat anders weegt dan andere leden van de commissie.’

De kern van de ‘puinhoop’ bij de Politie is helemaal niet zo anders als bij andere heel grote en langer bestaande organisatie. Ze zijn hiërarchisch gevormd, dus met afstand tussen leidinggevenden en werkvloer. Vriendjespolitiek heette vroeger heel gemoedelijk ‘old boys network’ en de hiërarchie bood veiligheid, wat tegenwoordig niet langer zo wordt ervaren.

De Landelijke Eenheid kan je opsplitsen, maar de traditionele leiderschapscultuur verander je niet zo makkelijk. De commissie Schneiders is pas in 2021 in het leven geroepen; gedrag en kenmerken zet je niet in twee jaar overboord. En daar botst het. Want Bryan lijkt een aanpakker die gaat voor resultaten. Ze ‘weegt zaken wat anders’. Tijdens de transitie van de leiderschapscultuur, en waarschijnlijk ook nog daarna, blijven de kenmerken van de cultuur bestaan. Vanzelfsprekend is er weerstand tegen verandering. Dat is natuurlijk en ook lang niet altijd bewust. Inge Bryan wil toch ook zo veel mogelijk zichzelf blijven?

Geef een reactie