Vakgroep Politiestudies

De Universiteit Leiden heeft een nieuwe leerstoel: Diversiteit en Inclusie Politie. De leerstoel is onderdeel van de Vakgroep Politiestudies. Deze vakgroep is weer onderdeel van het Institute of Security and Global Affairs. Hoe zit dat nou met en op een leerstoel?

Het zit zo. Een leerstoel is een hoogleraarspost. Een functie dus. Die hoogleraar heeft een leeropdracht. Een taak dus. Saniye Çelik is nu hoogleraar Diversiteit en Inclusie Politie. Op dat gebied gaat ze onderwijs geven en onderzoek doen. Waarom? Omdat het een belangrijk thema is binnen de politieorganisatie. Hoezo? Omdat er veel wordt gesproken over ‘veiligheid en inclusie’. Waarom? Nou, daar zijn meerdere redenen voor, maar om het eenvoudig te houden: hoe kom je in de toekomst anders nog aan nieuwe medewerkers? Op straat zijn de mensen divers, dus de organisatie moet dat ook zijn.

Een hoogleraar Diversiteit en Inclusie Politie is nieuw. Relatief nieuw is ook het feit dat er sowieso een Vakgroep Politiestudies is. ‘Hoe komt het dat Nederland geen gezaghebbende politiehoogleraren kent? Waarom hebben we geen vakgroepen waar je in politiestudies kunt afstuderen, zoals in België en Groot-Brittannië?’ Deze vraag stelde Peter Klerks (Politieacademie) zich eind 2017 in Het gedroomde instituut. Hij sloot het artikel af met de profetische woorden: ‘de Leidse universiteit (…) heeft de beste papieren voor een spraakmakende vakgroep Politiestudies.’

Drie jaar later kwam er een Team Politiestudies. Je kan het ook een vakgroep noemen. ‘Dit team heeft tot doel om de huidige kennis rond politiestudies in Nederland te verwetenschappelijken, te verbreden en te verdiepen. Wetenschappelijke kennis moet vergaard worden en dan gedeeld met het academische en praktische veld.’ Ergo (dat is academisch voor dus): dankzij de Politieacademie is er naast politiekunde nu ook politieonderzoek op academisch niveau. Met themagerichte functies en taken. Want het onderzoek moet praktisch relevant zijn. De aanstelling van Saniye Çelik is een stap in de verdere ontwikkeling, die eigenlijk nog maar net begonnen is.  Continuandum…

Geef een reactie