Ruim 2200 portofoons zoek

De afgelopen 5 jaar zijn 2.244 portofoons zoekgeraakt. Luisteren criminelen mee?

In totaal beschikt de politie over 57.000 portofoons. Hiervan zijn de afgelopen vijf jaar 2.244 zoekgeraakt. Als gevolg van een rommelige administratie is niet uit te sluiten dat portofoons in handen zijn gevallen van criminelen. Alleen al in Rotterdam zijn er 450 portofoons actief, waarvan de politie niet weet wie ze gebruikt.

Er zijn duidelijk regels die moeten voorkomen dat portofoons van de politie in handen vallen van onbevoegden. Echter, in 2016 verkocht een corrupte agent in Limburg een portofoon en politieuniformen aan criminelen. En in 2017 tikte de Auditdienst Rijk de politie op de vingers. De toezichthouder schreef dat de politie nauwelijks bijhield of medewerkers die uit dienst treden, hun portofoon wel inleverden. De minister van Veiligheid en Justitie beloofde beterschap.

Voorzitter Jan Struijs van politiebond NPB eist een onderzoek naar de vermiste portofoons. ‘We moeten honderd procent kunnen uitsluiten dat er apparaten worden gebruikt in het criminele circuit. Het is nu een puinhoop met de registratie en dat is bijzonder onwenselijk.’

Bron: rtlnieuws.nl

Geef een reactie