Supportersgeweld. En dan?

Weer alle supporters van buitenlandse clubs met zich misdragende supportersgroepen. Deze oproep doen politiechefs  een halve eeuw na de import van het voetbalhooliganisme. Is het een goed idee of niet?

Fans van Legia Warschau zijn niet langer welkom in Alkmaar. En de Legia-spelers Radovan Pankov en Josué Pesqueira zijn gearresteerd op verdenking van mishandeling van een AZ-beveiliger. Noord-Polen, Zuid-Polen, heel Polen over de zeik! Niet over het feit dat de fans niet langer naar een ontzet Alkmaar mogen komen, maar om die twee gearresteerde hooligans op voetbalschoenen. Intussen loopt de Nederlandse politie ook blauw aan van woede. Eerst al die ellende gericht op agenten en ME’ers, dan nog een grote Poolse bek krijgen ook. Spierdalaj! (Dat is Pools voor sodemieter op.)

Maar laten we Legia Warschau en de Polen niet demoniseren. In 1974 waren het de hooligans van Tottenham Hotspur die in De Kuip tijdens de UEFA Cup-finale grootschalig voetbalgeweld introduceerden. Sindsdien is het voetbalgeweld inheems geworden en Poolse patjakkers – deze keer helaas gesteund door Poolse politieke patjepeeërs – zijn niet wezenlijk anders dan Hollandse hooligans. Wat er in Alkmaar is gebeurd, is overal en altijd mogelijk. En dat ondanks alle maatregelen die sinds dat historische bezoek in 1974 zijn genomen.

De veiligheid rond voetbalwedstrijden is een verantwoordelijkheid van clubs en politie. In het stadion is de organisator (club en KNVB) verantwoordelijk voor de orde en veiligheid; buiten het stadion is dat de politie en uiteindelijk de burgemeester. Politie, clubs, gemeenten, OM en supporters werken samen ter bevordering van de veiligheid. Elektronische toegangscontrole, kaartverkoopsystemen, cameratoezicht, alcoholverbod, gebiedsverbod, stadionverbod, meldplicht, groepsverbod, vervoersregelingen enzovoort: verschillende middelen zijn inzetbaar. De burgemeester heeft op dit gebied flink wat bevoegdheden. Deze staan in de Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast, ook bekend als de Voetbalwet. Eveneens een voetbalwet: ellende in of rond een stadion is nooit uit te sluiten.

Politiechefs roepen burgemeesters nu op om supporters te weren van clubs ‘waarvan de supportersgroepen zich schuldig hebben gemaakt aan (excessief) geweld. Legia Warschau is daarbij wat ons betreft de eerste club die hiervoor in aanmerking komt en waarvan de supporters in heel Nederland niet meer welkom zouden moeten zijn.’ Deze oproep komt ongeveer vijftig jaar na de introductie van buitenlands supportersgeweld. Het zal wel weer leiden tot discussies over ‘hoe onschuldige voetbalfans het kind van de rekening zijn’ en over ‘repercussies in het buitenland’. Ideaal is het dan ook niet. Maar zoals Cruyff zei: ‘Ik ben overal tegen, tot ik een besluit neem. Dan ben ik er voor.’

Geef een reactie