‘Geen uitpubliek meer bij Europese voetbalclubs’

Politie roept burgemeesters op supporters van buitenlandse club te weren als zij hebben deelgenomen aan geweld.

De politiechefs van de eenheden Amsterdam, Rotterdam, Noord-Holland en Oost-Brabant hebben een brief ondertekend om uit-supporters van Europese voetbalclubs te weren als deze zich hebben misdragen. De oproep is gericht aan de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Alkmaar en Eindhoven. ‘Het is ons menens en wij willen en kunnen onze collega’s niet langer blootstellen aan de onacceptabele risico’s die de inzet tijdens voetbalwedstrijden met zich meebrengt,’ zegt politiechef Frank Paauw van de eenheid Amsterdam, tevens portefeuillehouder Voetbal.

Aanleiding zijn de rellen rond de wedstrijd AZ-Legia in de Conference League en de ‘politieke nasleep’ hiervan. Polen spreekt van ‘agressieve’ Nederlandse agenten, terwijl het de fans van Legia waren die zich misdroegen en de toegang tot het stadion bestormden. ‘Zo zijn bij het meest recente incident op 5 oktober (AZ-Legia, red.) de ME-collega’s niet alleen fysiek belaagd, waarbij een politie-collega bewusteloos is getrapt, maar zijn ook geweldsmiddelen van hen afgenomen,’ schrijft Frank Paauw (hoofdcommissaris politie Amsterdam), mede namens de politiechefs Hamit Karakus (Eenheid Noord-Holland), Wilbert Paulissen (Eenheid Oost-Brabant) en Fred Westerbeke (Eenheid Rotterdam).

Wat de burgemeesters van de voetbalsteden met de oproep gaan doen, is nog niet bekend. In alle gevallen zijn fans van Legia Warschau niet langer welkom in Alkmaar.

Geef een reactie