PTSS deel van training?

‘Laat PTSS onderdeel zijn van het opleidingsprogramma. Zodat er bewustzijn komt,’ zegt bestuurder en politieman Koen Simmers (NPB). Is dat een goed idee?

‘Alleen thuis met een dienstwapen’ is een documentaire over politiecollega Peter Paul, een undercoveragent. In eerste instantie werd hij na medisch onderzoek neergezet als psychiatrisch patiënt met persoonlijkheids- en angststoornissen. Pas later kreeg hij de diagnose PTSS. PTSS (posttraumatische stressstoornis) is niet gemakkelijk, en vooral vaak niet op tijd, vast te stellen. Uitingsvormen kunnen bijvoorbeeld ook lijken op burn-out of depressie. Niet zelden wordt een algemene eerste diagnose ‘spanningsklachten’ gegeven.

PTSS is een aantasting van het brein als gevolg van stress. Het alarmgedeelte van het brein raakt gerewired, met ingrijpende mentale en fysieke gevolgen. Iedereen kan ermee te maken krijgen, zonder uitzondering, en zeker in hoogrisicoberoepen. En ja, ook ná het hebben uitgeoefend van een hoogrisicoberoep. Na het pensioen bijvoorbeeld, als de hersenen uit hun actiemodus gaan. Dus natuurlijk is het een goed idee om bewustzijn te creëren. En PTSS als onderdeel van het opleidingsprogramma? Ja, ook een goed idee, mits…

‘Het gebrek aan herkenning en vooral erkenning is een belangrijke kwestie bij PTSS,’ aldus ervaringsdeskundige Dave Dedel van Stichting Politieveteraan. Dit is honderd procent waar. Herkenning en erkenning van ‘spanningsklachten’ en vaak onbewuste stressopbouw zijn dit ook. Want PTSS is onderdeel (en voorlopig eindstation?) van ‘beroepsgerelateerde gezondheidsklachten’, een begrip dat nu voor het eerst is aangestipt in de Begroting en beheerplan Nationale Politie 2024-2028. De term PTSS wordt zelf overigens niet gebruikt.

Laat PTSS onderdeel zijn van het opleidingsprogramma. Plaats het wel in de keten van spanningsopbouw en preventie in elke fase van dit proces. Herken en erken elke ‘spanningsklacht’, zoals slapeloosheid, depressie, angst en vele andere als de eerste stap richting PTSS. Dát geeft bewustzijn. En zo stuur je collega’s niet langer het riet in met oppervlakkige diagnoses.

Meer lezen over PTSS bij agenten en militairen? Dan raden we deze drie boeken aan: Politiehart, First Responder en Trigger Mind.

Geef een reactie