Onderzoek naar misdragingen Legia Warschau

De recherche doet onderzoek naar geweld tegen politiemensen en stewards in AZ stadion

Onderzoek en opsporing zijn gestart naar aanleiding van de misdragingen van supporters van Legia Warschau. Aanhangers bestormden de toegangspoort van het AZ stadion. Een ME’er raakte bewusteloos en kon na behandeling niet meer werken; twee andere raakten lichtgewond en hervatten hun werk. Legia-aanhangers maakten wapenstokken en pepperspray afhandig van ME’ers. Opschaling binnen de politie om het bezoekersvak te ontruimen was niet mogelijk. 

De Nederlandse politie, haar collega’s van Warschau en voetbalclub Legia hadden eerder afspraken gemaakt over het supportersbezoek. Dit kwam tijdens de festiviteiten in de Alkmaarse binnenstad rond 450 jaar Alkmaars Ontzet. De supporters konden daarom niet in de stad worden ontvangen. De meesten echter kwamen toch op eigen gelegenheid naar het stadion in Alkmaar. Station Alkmaar en het voetbalstadion werden hierop als veiligheidsrisicogebied aangewezen.

Na de wedstrijd zijn twee spelers van Legia Warschau aangehouden. Uit veiligheidsoverweging konden ze het stadion niet direct verlaten. Ze verwondden daarop personeel van AZ dusdanig dat medische zorg nodig was. In de Poolse media wordt nu het beeld geschetst dat de spelers het slachtoffer waren van optreden van de ME, terwijl deze juist na de wedstrijd de spelersbus beschermde en probeerde de twee verdachte spelers uit de bus te krijgen. Politiechef eenheid Noord-Holland Hamit Karakus: ‘Het zou de Poolse autoriteiten sieren als zij de collega’s beterschap wensen en helpen met het opsporen van verdachten, in plaats van ons optreden te bekritiseren. Dit grove geweld tegen politiemensen is onacceptabel en veroordeel ik ten zeerste’.

Bron: politie.nl

Geef een reactie