Drugs, geld en geweld

Datagedreven opsporing is een game changer in de strijd tegen drugs, geld en geweld. Andy Kraag, hoofd van de Landelijke Recherche, gaf hierover tijdens ProDays een bevlogen en overtuigende presentatie. Wat is er nodig in de strijd tegen zware criminaliteit?

Andy Kraag, hoofd van de Landelijke Recherche, was gastspreker tijdens ProDays voor politie, justitie en defensie. Zijn verhaal over de strijd tegen de zware criminaliteit kwam uit het hart. Centraal in die strijd staat datagedreven opsporing. Gegevens die in andere onderzoeken zijn verzameld, worden geanalyseerd ten behoeve van nieuwe opsporingsonderzoeken. Zoals bij cryptotelefoon-operaties. Het mooie van deze vorm van opsporing is: de recherche heeft geen zaak op te lossen en zoekt daar bewijs bij; ze heeft bewijs en bouwt daarmee een zaak. Nationaal en internationaal breekt ze criminele netwerken af en verstoort ze verdienmodellen.

De moord op Peter R. de Vries, op donderdag 15 juli 2021, bleek een kantelpunt in de aanpak. Met isolatie en disruptie ging de politie vanaf dat moment keihard de criminele machtsstructuren te lijf. Kopstukken en voetsoldaten kwamen achter de tralies. De boodschap: niemand is onaantastbaar, niemand is onvindbaar. Maar de dreiging is volgens Kraag nog niet voorbij, is nooit voorbij. Vanuit de cel gaan criminelen verder en jongeren zorgen voor nieuwe aanwas in de zware criminaliteit.

Met datagedreven opsporing loopt de recherche achter de feiten aan, maar met de verzamelde feiten neemt ze een voorsprong in de aanpak van criminaliteit. Hoe kunnen de goede resultaten in de toekomst nog beter? Bijvoorbeeld door verdere intensivering van de internationale samenwerking, door meer publiek-private samenwerking en de inzet van AI bij data-analyses. En misschien door uitbreiding van digitale opsporingsbevoegdheden?

Sta nog even stil bij dit feit: in twee jaar is 95% van de criminele kopstukken en voetsoldaten achter de tralies beland. Dankzij datagedreven opsporing en de gedrevenheid van de politie. Respect!

Geef een reactie