Spectaculair nieuwtje

Met de Miljoenennota 2024 is ook de begroting voor de politie gepresenteerd. Veel woorden, weinig nieuws? We ontdekten in elk geval alvast één spectaculair nieuwtje.

Je leest het goed, het staat er echt: op de eerste pagina!

‘Politiewerk is afwisselend, veeleisend en is vaak de reden waarom collega’s ooit voor dit vak kozen. Maar spanning en druk kennen ook een keerzijde. De medewerkers staan al (te) lang ‘aan’. Het welzijn van onze collega’s staat hoog op de agenda. Met volle focus op preventie, maar ook goede voorzieningen, zoals een nieuw stelsel voor beroepsgerelateerde gezondheidsklachten, mochten die zich toch voordoen.’

Deze alinea in Begroting en beheerplan Nationale Politie 2024-2028 trof ons tussen de ogen. Vorig jaar was er nog wat ambtelijke betrokkenheid bij het groeiende probleem van ‘spanningsklachten’, nu is het direct en  menselijk verwoord. Zeker de woorden uit die eerste regels lezen we ook in een boek als ‘Politiehart’ of ‘First Responder’, geschreven door een politieagent en marechaussee die knakten onder de spanning van hun beroep. Deze woorden horen we ook van iemand als Dick Kleijn al zo lang aandacht en erkenning vraagt voor ‘beroepsgerelateerde gezondheidsklachten’. Zelfs verzekeraars van hoog-risicoberoepen erkennen de uitdaging. Dat dit (steeds belangrijker) onderwerp nu in het officiële plan van de Nationale Politie staat, is revolutionair te noemen.

Sowieso zijn de begroting en het beheerplan van dit jaar best goed leesvoer. Niet alle 121 pagina’s, want voorzichtig formele, financiële en ambtelijke taal met saaie grafiekjes zijn onvermijdelijk. Dat zie je al in die ene alinea: drie sterke eerste regels, gevolgd door vagere woorden en een langere zin. En financieel is er ook weinig spannends te melden. De totale bijdrage aan de politie in 2024 is 7,6 miljard euro, waarvan 5,7 miljard naar personele kosten en 1,9 naar materieel gaat. 63% van de personele kosten gaan naar salarissen. Dat lijkt zo’n beetje het hoogtepunt. Veel geld komt er niet bij en de problemen met bijvoorbeeld huisvesting en personeel zijn onveranderd. Het worstelen met kapitaal en capaciteit gaat gewoon door.

Geef een reactie