Extinction Rebellion

Red de wereld, ondermijn de samenleving. De komende weken gaan we zien of de strategie van opruiing en  strafbaar gedrag voor een hoger doel werkt. Wat denkt u?

Ten eerste: de protesten van Extinction Rebellion op de A12 zijn illegaal. De burgemeester van Den Haag heeft ze verboden. Deelname aan de protesten is daarmee een strafbaar feit.

Ten tweede: Extinction Rebellion roept mensen op tot het plegen van een strafbaar feit. Dit kan onder opruiing vallen (artikel 131 Wetboek van Strafrecht), een misdrijf.

Ten derde: Extinction Rebellion ondermijnt het openbaar gezag en veroorzaakt ernstige wanordelijkheden. Ze is een ondermijnende organisatie. Ondermijning verzwakt en ontregelt de samenleving.

Ja maar…

… We moeten de wereld redden van de ondergang! We demonstreren vreedzaam, dus het ligt niet aan ons als de politie ingrijpt. En we zijn met ons doel – het redden van de planeet – supersympathiek. Kijk maar hoe goed en gezellig we het hebben. Eén groot feest van familie, vrienden en sympathisanten in het hele land! Bovendien, alle overlast en schade die we veroorzaken valt in het niet bij de schade die we elke dag weer het milieu berokkenen. En ja, we nemen onze kinderen mee, want het is hun toekomst en ze willen het zelf. En nogmaals: wij brengen ze niet in gevaar, dat doet de politie.

Inderdaad, want de politie moet ingrijpen om de openbare orde de beschermen die Extinction Rebellion bewust en systematisch verstoort. Onder meer door het politieapparaat te overbelasten met zinloos sleur- en sleepwerk en het nutteloos verbruik van vele, vele, vele mensuren. Het doel heiligt de middelen, vindt Extinction Rebellion. Maar goed dat de politie daar anders over denkt.

U verwacht hier een oplossing? Die hebben we nu even niet. Wij zijn geen juristen en weten niet goed de verschillen tussen overtreding en misdrijf. We weten ook niet of een organisatie hiertoe mag oproepen. En of de kosten van de politie-inzet op een of andere manier zijn te verhalen. De politie heeft een meldformulier. We kunnen daarmee overlast melden. Maar als iedereen de overlast meldt die Extinction Rebellion pleegt, geeft dat nog meer overbelasting van het politieapparaat…

Heeft u ideeën? Ons mailteam zit klaar!

Geef een reactie