Stoute meisjes

Vaders houdt uw dochters thuis. Nooit eerder was het percentage ‘verdachte meisjes’ zo groot als vorig jaar. Ten opzichte van 2021 nam hun aantal toe met maar liefst 42 procent. Hoe kan dit?

Stelend als raven gingen de meisjes vorig jaar te keer. Volgens de Monitor Jeugdcriminaliteit waren ze verantwoordelijk voor bijna de helft van alle winkeldiefstallen. Vroeger was dit niet zo. Toen waren meisjes lief. Het hele vrouwelijke geslacht was vroeger trouwens liever. Het totale aantal vrouwelijke verdachten van winkeldiefstal nam vorig jaar namelijk met 70 (!) procent toe. Niet dat de jongens allemaal zo braaf zijn, maar deze blijken vooral gespecialiseerd in woninginbraak en wapenmisdrijven. O ja, en in vernieling, verstoring van de openbare orde en geweldsdelicten. Zo’n beetje alles dus.

Vooroordeel

Stoute meisjes, wat is er met ze aan de hand? Waarom zijn ze zo aan het stelen gebracht? Simpel, corona natuurlijk. Het is lastig om een winkel leeg te roven als deze vanwege een pandemie gesloten is.  Gooi de deuren open en de diefstal (zonder braak) neemt toe ten opzichte van het voorgaande jaar. Toch is dat niet de gehele verklaring. De meisjes leken in 2022 namelijk stouter dan de afgelopen tien jaar. Zijn meisjes dan massaal overgegaan naar de dark side? Nee, niet volgens criminoloog Anne-Marie Slotboom, zelf ook een meisje. Meisjes zijn altijd al stout geweest, maar we zagen het niet. ‘Het vooroordeel is dat meisjes geen criminele feiten plegen.’

Blinde vlek

Nu zien we het wel. Bijvoorbeeld op social media, waar meisjes andere meisjes mishandelen. Ondanks dat hebben we nog altijd een blinde vlek voor criminele meisjes. Als verdachten komen ze minder snel in het vizier en dus hebben ze een kleinere kans om te worden gepakt. Worden ze toch gepakt, dan krijgen ze voor hetzelfde delict bovendien lichtere straffen. Ze zijn meewerkender, kunnen zielig doen en huilen. Jongens niet. Die doen vaker stoer, ook als ze voor de rechter staan. Dus vaders: houdt uw dochters thuis. En laat je niet in de luren leggen, zoals medewerkers van politie, advocaten, officieren van justitie, rechters en reclassering dit laten doen. Meisjes kunnen net zo stout zijn als jongens. Ze worden vooral lichter gestraft.

Geef een reactie