Geweld van binnen

Mike is oud-agent, Cooper is zijn hulphond. Samen dealen ze met Mikes posttraumatische stressstoornis als gevolg van zijn politie werk. Het enige wat Mike en Cooper van ons vragen, is een beetje begrip. Dat geven we ze. En een heleboel respect!

‘Ik probeerde een oude man te redden uit een brandend huis. De vlammen kwamen letterlijk van hem af. Ik trok hem uit zijn stoel en zette hem onder de douche, de vellen hingen aan zijn lijf. Ik wist: hij gaat dit nooit overleven. Bij terugkomst op het bureau kreeg ik een kop koffie en was het: “Jongens, de tijd dringt. De dienstauto moet wel rijden.”’

Labradoodle

Dit is het verhaal van Mike (52). Een beer van een vent, handen als kolenschoppen en een elf maanden oude labradoodle. De labradoodle heet Cooper. Cooper let op Mike, want de oud-agent heeft ptss. Typische symptomen zijn herbeleving, slaapproblemen, sociale isolatie, geheugenverlies en voortdurende spanningen: mentaal en emotioneel slopend. Zodra bij Mike door welke trigger dan ook de angst en paniek dreigen toe te slaan, komt Cooper in actie. Hij ruikt de ptss, blaft, krabbelt en troost.

Spijkerhard

Mike is een boerenzoon, altijd spijkerhard voor zichzelf, ook als jonge agent. Overvallen, schietpartijen, achtervolgingen: waar de actie was, wilde hij zijn. Op den duur heeft dat hem gebroken – en hij had het niet eens door! Cooper is heel anders dan Mike. Hij is zachtaardig, troostend en kalmerend, de kwaliteiten van een hulphond.

Een hulphond als Cooper helpt écht, dat is wetenschappelijk bewezen. De 65 EMDR-behandelingen die Mike kreeg deden weinig, Cooper doet veel. Lastig is dat mensen van buiten niet kunnen zien dat Mike ptss heeft. Ze zien en weten ook niet dat Cooper een hulphond is en een onmisbaar onderdeel van Mikes leven. Dat geeft soms onbegrip en gesloten deuren.

Respect en begrip

Geweld tegen hulpverleners, daar is veel om te doen. Maar als het geweld van binnen komt, omdat deze hulpverleners zich jarenlang voor ons hebben ingezet en daardoor zijn gebroken, zijn we er dan ook voor hen? Oud-agenten zoals Mike verdienen ons grootste respect en begrip. Misschien dat we op training kunnen met Cooper, zodat we beter omgaan met ptss.

Geef een reactie