Politie te vaak te laat bij noodmelding

In de provincie Gelderland is de politie niet vaak genoeg op tijd voor noodmeldingen. Alleen in Wageningen lukt het de streefnorm te halen.

Bij ernstige incidenten zoals een schietpartij, een ernstig ongeluk of een gewapende overval moet de politie binnen vijftien minuten ter plaatse zijn. De politie heeft zichzelf als doel gesteld om dit in 90 procent van de noodmeldingen te halen. De afgelopen jaren is dat in de provincie Gelderland bijna nergens gelukt.  

Gemiddeld was de politie in Gelderland in zo’n 84 procent van de spoedmeldingen op tijd. Een lager reactiepercentage betekent echter niet altijd dat de veiligheid in het geding komt, omdat andere hulpdiensten soms al aanwezig zijn. Brandweer of ambulance kunnen al starten met noodhulp, aldus Sven Strijbosch van de Politie Oost-Nederland. Hij benadrukt ook dat ‘eerste hulp voor techniek gaat’. Agenten beginnen direct met hulp bij een spoedmelding, zoals een reanimatie. Ze geven dan pas later aan de meldkamer door dat ze zijn gearriveerd. Ook vergeten agenten soms te melden dat ze gearriveerd zijn.  

De politie blijft zoeken naar verbetering om de zelfopgelegde streefwaarde van 90 procent te halen en is niet van plan het streven te verlagen. ‘Een haalbare streefwaarde zou te snel tevreden stellen.’

Bron: gld.nl

Geef een reactie