Stichting Politie Veteraan

‘Het politievak is een fantastisch vak. Alleen het systeem is voor de mens niet altijd helpend. (…) Het gevoel ontstaat dan snel dat de blauwe familie jou laat vallen, dat voelt eenzaam, alsof je bent uitgerangeerd.’ Ook daarom is er de Stichting Politie Veteraan: back-up in blauw.  

Het doet pijn: liquidaties oplossen, aanslagen voorkomen, je politietaken vervullen. Dan, na een opeenstapeling van heftige incidenten en een bijna-doodervaring in de politiewagen, komt de klap, diep van binnen. Inmiddels bijna twintig jaar later weten we: PTSS, post-traumatische stressstoornis, die kan ontstaan na schokkende traumatische ervaringen. Binnen defensie stond dit eerder al onder verschillende namen bekend, zoals shellshock of ‘battle fatigue’. Bij de politie, brandweer en ambulancedienst was er, zeker toen het rechercheur Dick Kleijn overkwam, weinig tot niets over bekend. En nog steeds is er vanuit de politieorganisatie te weinig erkenning.  

Officieel erkennen
In 2018 richtte Dick Kleijn de Stichting Politie Veteraan op, samen met Reinier, de collega die hem destijds het leven redde. Belangrijke doelstelling: het officieel erkennen van en professionele hulp bieden aan hulpverleners die kampen met PTSS, burn-out en ander onverwerkt trauma. Want werken als hulpverlener betekent dat je vaker dan anderen – en ook steeds meer – wordt blootgesteld aan bijzondere situaties en heftige gebeurtenissen. Vaker zelfs dan militairen, die immers niet zoals bijvoorbeeld agenten op vrijwel dagelijkse basis actief zijn in ‘conflictgebieden’.  

Officieel zorgloket
Belangrijke activiteit van de Stichting Politie Veteraan is werken aan herstel in de natuur, met Staatsbosbeheer als partner. De stichting heeft inmiddels vier vestigingen verspreid door het land. De opening van nog eens drie locaties is aanstaande. De ultieme wens en ambitie van Stichting Politieveteraan is een officieel zorgloket, waar álle first responders van politie, brandweer en ambulancedienst zich kunnen melden met hun hulpvragen.  

Bekendheid en waardering
Stichting Politie Veteraan krijgt steeds meer bekendheid en waardering. Zo laten de politiechefs Frank Paauw en Martin Sitalsing zich lovend uit over de stichting. Ook is er steeds meer erkenning voor de enorme druk waaronder hulpverleners moeten functioneren. Publicaties zoals First Responder van marechaussee Renaldo Ishaak en Politiehart van oud-politiemedewerker Ivo Recourt dragen hieraan bij. Zij schrijven heel open over de heftige incidenten die ze dagelijks meemaakten en de impact hiervan op hun leven. Het systeem is voor de mens niet altijd helpend, maar uiteindelijk bepalen de mensen het systeem. Mensen zoals Dick Kleijn?    

Geef een reactie