Integriteit bij de politie geen prioriteit

Integriteit is bij de politie geen prioriteit. Dit blijkt uit een onderzoek naar integriteit binnen de Nationale Politie van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap.

Integriteitsschendingen hebben de politie de afgelopen jaren herhaaldelijk in verlegenheid gebracht. Bijvoorbeeld door agenten die zich racistisch uitlieten of die informatie verkochten aan criminelen. Onderzoek stelt nu dat integriteit binnen de politieorganisatie nog steeds geen prioriteit heeft.  

Grijze gebieden
Politiemedewerkers weten goed wat onder het strafrecht valt, maar het is niet duidelijk waar de grens ligt als het gaat om integer handelen. Er zijn grijze gebieden en persoonlijke opvattingen over wat wel en niet mag. Zoals het in privétijd slikken van een XTC-pilletje. In functioneringsgesprekken wordt integriteit afgedaan als „afvinkonderwerp”. Leidinggevenden geven ook niet altijd het goede voorbeeld. En een ‘aanspreekcultuur’ ontbreekt: gevoelige zaken blijven vaak onbesproken.

Cijfers
De onderzoekers interviewden 48 politiemedewerkers over integriteit op het bureau en op straat en stuurden per mail een vragenlijst naar zesduizend agenten – ongeveer een tiende van de organisatie. Negenhonderd agenten vulden de vragenlijst in. Uit het onderzoek blijkt hoe vaak agenten het afgelopen jaar de regels overtraden en ‘contraproductief gedrag’ vertoonden. Een op de drie politiemedewerkers komt zonder toestemming te laat op het werk en een tiende van hen heeft vorig jaar eigendommen van de politie meegenomen. Tussen 2018 en 2020 werden bijna 240 agenten ontslagen, omdat zij de regels overtraden. De overtredingen varieerden van diefstal tot drugsgebruik, van het lekken van informatie tot het delen van kinderporno. 

Bron: nrc.nl

Geef een reactie