Malafide elektriciens ‘uitgeschakeld’

Acht ‘elektriciens’ zijn aangehouden op verdenking van deelname aan een crimineel samenwerkingsverband en oplichting.

De ‘elektriciens’ en hun bazen gingen slinks te werk. Zo hadden ze websites van bestaande bedrijven gekopieerd en de URL-link aangepast, bijvoorbeeld door een extra “–”.  Ze betaalden Google om met hun nep-website bovenaan de zoekpagina te komen. Vaak hadden hun slachtoffers buiten reguliere werktijden een groot elektriciteitsprobleem. Ze belden een noodnummer van de 24/7 elektriciens en kregen vervolgens een telefonist(e) aan de lijn. Daarop werd een malafide elektricien naar de klant gestuurd.

Intimidatie

In sommige gevallen verslechterde de ‘elektricien’ de situatie. Bijvoorbeeld door een elektriciteitskast in nog goede staat te vervangen door een oud apparaat en vervolgens te doen alsof het probleem was opgelost. In andere gevallen werden slachtoffers wel geholpen, maar kregen ze een buitensporig hoge factuur. Met intimidatie werden ze tot betaling gedwongen. Zo moest iemand meer dan 15.000 euro betalen voor een reparatie.

Aangiftes en meldingen

De verdachten zijn tussen de 22 en 35 jaar oud. Ze  waren in het hele land actief en er werden ruim 500 aangiftes en meldingen van deze vorm van oplichting ontvangen.

Bron: politie.nl

Geef een reactie