Waarom is er geen Dag van de Politie?

Nationale Veteranendag, internationale dag van de brandweer en ja, 112-dag in Veldhoven en Hulpverleningsdag Terneuzen. Maar een echte (inter)nationale Dag van de Politie? Waarom is deze er niet?

Op de tweede donderdag van juni gedenkt de Politie zijn tijdens of door het werk omgekomen collega’s. Dan hangen de vlaggen aan de politiebureaus halfstok. Het lijkt nog de meest landelijke gebeurtenis te zijn waarbij aandacht uitgaat naar de politie – en dan vooral aandacht door de politie zelf.

Verdiensten en offers

Hoe mager is dit bijvoorbeeld vergeleken met dagen voor militaire veteranen, die, volledig terecht, alle aandacht krijgen. Op Landelijke Veteranendag bijvoorbeeld, en op lokale veteranendagen door het hele land. Zeker, de politie is aanwezig op bijvoorbeeld 112-dag in Veldhoven en Hulpverleningsdag Terneuzen.  Maar is er een dag waarbij het hele land stilstaat bij de dagelijkse verdiensten en offers van agenten?

Dag van de politieagent

Het is geprobeerd, dat zeker.In 2019 riep Hans Gilissen, burgemeester van Venray, 1 februari uit tot de Nationale dag van de politieagent. ‘Niet alleen dit jaar, maar jaarlijks.’ Tijdens de opening van het politiebureau in Venray maakte hij zijn initiatief bekend. 1 februari is  namelijk de dag van Severus, de beschermheilige van de politieagent. En van wevers, spinners, schoen-, handschoen- en kousenmakers. Sindsdien is er weinig meer van gehoord.

Tweede donderdag van juni

Nationale Veteranendag is een gedenking en een viering. Het is tijd dat de tweede donderdag van juni, de gedenkdag van de politie, een vergelijkbaar karakter krijgt. Dat de hele samenleving stilstaat bij het ingrijpende en belangrijke werk dat politieagenten dagelijks doen. Dat ook oud-agenten de waardering krijgen die ze verdienen. Ligt hier wellicht een rol voor Stichting Politie Veteraan?

Geef een reactie