Jarenlange samenwerking Politie en Suri-Change

De politie heeft jarenlang samengewerkt met Suri-Change. Het geldwisselkantoor wisselde in beslag genomen buitenlandse valuta in naar euro’s.

In zeven jaar tijd, de looptijd van het contract, zijn honderdduizenden euro’s via Suri-Change terug naar de politie gevloeid. De overeenkomst hield in dat de politie buitenlandse valuta in cash met een waardetransport aanleverde. Het geld werd door het bedrijf gewisseld naar euro’s en vervolgens op de rekening van de politie gestort.

Witwassen

De overeenkomst met het geldwisselkantoor is opgeschort nadat de politie in maart binnenviel bij Suri-Change en vijf personen arresteerde. Het Openbaar Ministerie verdenkt de vijf personen van het op grote schaal ondergronds bankieren en het witwassen van drugsgeld. Na de inval gingen bij verschillende filialen van Suri-Change in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam explosieven af. De geldwisselkantoren zijn daarna gesloten.

Einde overeenkomst

In 2017 viel de politie ook al binnen bij Suri-Change vanwege het vermoeden van witwassen. De samenwerking werd destijds tijdelijk opgeschort. De overeenkomst met Suri-Change stopt nu per 1 juli 2023.

Bron: nos.nl

Geef een reactie