‘Onrechtmatige ID-controles’ door politie

Amnesty beticht politie van ‘ongeoorloofde surveillance van vreedzame demonstranten’. Politie noemt intimidatie een ongewenst effect van haar optreden.

Volgens een rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International maakt de Nederlandse politie gebruik van ‘ongeoorloofde surveillance van vreedzame demonstranten’. Agenten voeren geregeld ‘onrechtmatige ID-controles’ uit om te achterhalen wie een demonstrant is. Hierdoor voelen betogers zich soms geïntimideerd, aldus de organisatie.

Ongewenst effect

In reactie op het rapport schrijft de politie: ‘Als mensen zich geïntimideerd voelen, dan is dat een ongewenst effect van ons optreden.’ Ze neemt de ‘signalen’ van Amnesty serieus. Wel zijn agenten wettelijk bevoegd de identiteit van demonstranten te controleren als daar aanleiding voor is. Tijdens de politieopleiding en bij interne trainingen leren agenten wanneer dit middel wel en niet geoorloofd is. ‘Het is belangrijk dat politieagenten zich bij het vragen naar persoonsgegevens bewust zijn van de zwaarte van dit middel.’

Identificatieplicht

Nederland kent sinds 1 januari 2005 een identificatieplicht.De identificatieplicht houdt in dat iedereen vanaf 14 jaar een geldig identiteitsbewijs moet kunnen tonen als de politie daar om vraagt. Ook andere ambtenaren zoals boswachters en belastinginspecteurs kunnen vragen om een geldig identiteitsbewijs. De identificatieplicht geeft de politie of toezichthouders niet de bevoegdheid zonder reden een identiteit te controleren.

Bron: nu.nl

Geef een reactie