Blauw tekort

Help, er is een tekort aan blauw. Daarom start de politie een pilot met twee functies: die van Generalist Meldkamer (OC) en Medewerker Intake & Service bij RSC. Interne kandidaten kunnen solliciteren, ook al hebben ze niet het juiste opleidingsniveau. Dom of slim?

Solliciteren boven je opleidingsniveau, is dat slim? Misschien hangt dat antwoord af van je eigen opleidingsniveau. Ben je hoger geschoold, dan wil je toch niet dat iemand met een lagere scholing diezelfde functie krijgt. Heb je daarom zo je best gedaan?

Werk- en denkniveau

Vanuit de werkgever – in dit geval in overleg met de politiebonden, Centrale Ondernemingsraad en het Ministerie van Justitie & Veiligheid – is het sowieso wel slim. Meer sollicitanten worden tot de selectie toegelaten. Ervaren collega’s zullen minder snel naar andere werkgevers gaan, omdat ze binnen de politie geen loopbaanstap meer kunnen maken.

Écht slim is het zodra je beseft dat het in het leven eigenlijk helemaal niet gaat om opleidingsniveau, maar om feitelijk werk- en denkniveau, die vooral ook zijn gebaseerd op ervaring. Ben je ooit ‘gediagnosticeerd’ op een bepaald niveau, dan wil dat niet zeggen dat je daar nog altijd zit. Voor wie het nog niet weet: mensen ontwikkelen zich. Vaak komt het zelfs voor dat in de praktijk taken worden gedaan die boven het niveau van de eigen functie liggen en onder het niveau van eigen kunnen. Is de praktijk ook niet een veel betere leerschool?

Flexibeler beleid

Volgens de politiebonden is de pilot ‘een eerste stap richting een flexibeler beleid als het gaat om eisen bij vacatures.’ Door flexibeler beleid gaat de politie heus niet verdommen. Star beleid, dat is pas dom. Laat mensen maar aantonen wat ze waard zijn, geef ze kansen. Jammer alleen dat ‘executieve functies’ nog zijn uitgesloten. De geschiktheidseisen en (politie)diploma-eisen voor deze functies tot en met MBO-niveau 4 zijn grotendeels wettelijk verankerd. En de politie is er om de regels te handhaven.

Geef een reactie