Meer doden na contact met politie

Na contact met de politie kwamen vorig jaar meer mensen om het leven dan in 2021. Dit blijkt uit cijfers van Controle Alt Delete. Ook het OM komt tot deze constatering.

In 2022 kwamen volgens Controle Alt Delete 24 mensen om het leven terwijl zij bijvoorbeeld aangehouden werden of in de cel zaten. Volgens deze organisatie, die de politie kritisch volgt, overleden 11 mensen meer dan het jaar daarvoor. Naar telling van het OM kwamen in totaal 20 mensen om het leven na contact met de politie. In 2021 ging het volgens het OM nog om 13 dodelijke slachtoffers.

Rijksrecherche

Mogelijk zijn er afgelopen jaar meer dodelijke slachtoffers gevallen door vooral verward gedrag of drugsgebruik. De rijksrecherche heeft de sterfgevallen nog niet allemaal onderzocht, vandaar ook de uiteenlopende cijfers. De rijksrecherche stelt een onderzoek in wanneer mensen overlijden of ernstig gewond raken in een politiecel, bij een achtervolging of bij een aanhouding. In 2022 werden er in totaal 42 van zulke onderzoeken door de rijksrecherche overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

Bron: nos.nl

Geef een reactie