Wereldwijde oproep over vrouwenmoorden

De Nederlandse politie lanceert samen met internationale partners een campagne ter oplossing van 22 vermoedelijke vrouwenmoorden.

De Nederlandse politie, het Duitse Bundeskriminalamt, de Federale politie in België starten samen met INTERPOL een campagne om 22 onbekende meisjes en vrouwen te identificeren, allen dodelijk slachtoffer van geweld. Wie de vrouwen zijn, waar ze vandaan komen en waarom hun lichamen zijn achtergelaten in Duitsland, België en Nederland is onbekend.

Identify Me

Vanaf vandaag 10 mei is op https://www.interpol.int/im een overzicht van alle zaken te vinden: Identify Me. Op de lijst staan ook negen Nederlandse zaken. De lijst toont onder meer gezichtsreconstructies en foto’s van sieraden en kledingstukken van de vermoorde vrouwen. Ander informatie omvat bijvoorbeeld geschatte leeftijd, haarkleur, kleur ogen en andere lichaamskenmerken. De meeste zaken spelen zich af tussen 1990 en 2010; de meest recente is een Belgische zaak uit 2019.


Videoboodschap

Bekende vrouwen uit de deelnemende landen ondersteunen de campagne. In een gezamenlijke meertalige video roepen ze het publiek op om namen en informatie door te geven van de vermoorde vrouwen. Zangeres S10 en actrice Carice van Houten vertegenwoordigen Nederland. Carice van Houten: ‘Ik vind het een heel verdrietige en eenzame gedachte dat al die vrouwen, die zo gruwelijk aan hun einde zijn gekomen, zonder identiteit het graf in zijn gegaan. Dat vind ik een heel onwaardig idee. Ik roep iedereen op om goed naar de lijst te kijken om te zien of ze iemand herkennen.’

Bron: politie.nl

Geef een reactie