Politiebonden woest over falend C2000-systeem

De vier politiebonden zijn woest over levensgevaarlijk falend communicatiesysteem. Ze eisen per direct maatregelen.

In een brief aan korpschef Henk van Essen en veiligheidsminister Dilan Yesilgöz halen de politiebonden flink uit over het falend C2000-systeem. Aanleiding is een grote klopjacht op drie overvallers in Rijsbergen, waarbij het systeem de politie volledig in de steek liet. De klopjacht eindigde met waarschuwingsschoten en de aanhouding van de drie mannen. Een wonder dat het zo goed afliep, vinden de bonden. De politiemensen op straat en in de meldkamer misten essentiële informatie over de overval. Ook konden de posities van agenten op straat onderling en aan de meldkamer niet worden doorgegeven.

Structureel probleem

De ‘escalatie’ van het ‘onbetrouwbare’ communicatienetwerk staat volgens politiebond ACP symbool ‘voor vele incidenten in Nederland’, aldus woordvoerder Maarten Brink.

‘Er zijn zelfs politiemensen die 112 hebben gebeld omdat het via C2000 niet lukte.’ De korpsleiding en het ministerie van Veiligheid en Justitie weten ook al veel langer van het al jaren haperende communicatiesysteem. Ze grijpen echter niet in, schrijven de bonden. Daarom dienen ze nu een officiële klacht in bij de Arbeidsinspectie.

Direct maatregelen

C2000 laat de hulpverleners soms in het heetst van de strijd volledig in de steek. ‘C2000 is daarmee door elke grens van betrouwbaarheid gezakt. Er ontstonden daadwerkelijk levensgevaarlijke situaties.’ De bonden eisen per direct maatregelen.

Bron: ad.nl

Geef een reactie