Agenten boos om falend communicatiesysteem bij klopjacht

Tijdens een grote klopjacht op drie overvallers in Rijsbergen viel verschillende keren het communicatiesysteem C2000 uit. Levensgevaarlijke situaties zouden hierdoor zijn ontstaan.

Zo’n zeventig politieagenten waren op een massale klopjacht naar drie overvallers van een wapenhandelaar in het Belgische Nieuwmoer. Bewoners hadden het advies om tijdens de jacht binnen te blijven.  De verdachten waren mogelijk vuurwapengevaarlijk. Tijdens de klopjacht loste de politie waarschuwingsschoten.

Levensgevaarlijke situaties

Extra gevaarlijk werd de situatie toen agenten niet langer op het C2000-communicatiesysteem konden rekenen. ‘Zodra ze de auto uit waren en achter de mannen aanrenden, viel de communicatie weg. Ze kregen zo geen informatie en konden die ook niet delen. Dit levert levensgevaarlijke situaties op,’ aldus Maarten Brink van de ACP.

Eerdere problemen

Al vaker zijn er problemen met het C2000-systeem geconstateerd en aangekaart, zowel door politiebonden als door burgemeesters. In 2020 leidde de invoering van een vernieuwde versie zelfs tot tien tot honderd probleemmeldingen per dag. ‘De portofoon is de lifeline voor onze collega’s. Voor ons is dit onacceptabel’, schreef de Centrale Ondernemingsraad van de politie toen in een brief aan inmiddels voormalig minister Grapperhaus. De problemen nu: slechte dekking in bepaalde gebieden en bij piekbelasting.

Bron: telegraaf.nl

Geef een reactie