Politie ontwart Chinees complot?

Na berichten over illegale Chinese politiebureaus in Nederland is het nu raak met valse bommeldingen en hotelboekingen vanuit China. O ja: hebben we al gemeld dat de politie alert is op spionage via Chinese drones?

Vanuit China zouden het afgelopen jaar meerdere valse bommeldingen in Nederland zijn gedaan. De meldingen komen ‘zeer waarschijnlijk vanaf een IP-adres in China en Hongkong’. Dit geldt ook voor valse hotelboekingen, zoals bij het Marriott in Rotterdam.

Alice

De politie traceerde de meldingen en boekingen en kwam via telefoon- en creditcardgegevens al snel uit bij onder andere Alice, een studente uit Groningen. Alice had eerder aangifte gedaan van verkrachting door een Chinese gastdocent. Deze aangifte leidde niet tot vervolging. Wel tot telefoonhacks, cyberaanvallen en vreemde meldingen namens Alice. De studente is niet de enige die in verband is gebracht met valse bommeldingen. Mogelijk, aldus een bron van dit artikel, zijn ze het werk van de Chinese regering, bedoeld om critici het zwijgen op te leggen en ongeloofwaardig te maken.

Complot?

Klinkt als een complottheorie? Het mooie van politiewerk is dat dit gebeurt naar aanleiding van concrete sporen en leidt tot concrete conclusies. Ze denkt niet in vage complotten, maar speelt juist een rol in de ontwarring van complexe zaken. En als die verschillende zaken vervolgens wijzen op bemoeienis vanuit een ver land? Ja, dan zou je daar een complottheorie van kunnen maken. Of maken we China nu groter dan het toch al is?

Geef een reactie