Politie houdt hackers aan

De Amsterdamse politie heeft drie mannen aangehouden, verdacht van het hacken van duizenden bedrijven en het stelen van gegevens van honderden miljoenen personen.

Een ‘groot Nederlands bedrijf’, slachtoffer van de datadiefstal, zette de politie op het spoor van de verdachten. Opleidingsinstituten, webshops, softwarebedrijven: ze bleken alle slachtoffer van  computervredebreuk: hacken. Nadat de drie toegang hadden gekregen tot hun systemen, eisten ze  100.000 euro tot 700.000 euro in bitcoin. Anders zouden ze de data openbaar maken.

Persoonsgegevens

De mannen, allen rond de 20 jaar, zouden niet alleen duizenden bedrijven hebben gehackt en afgeperst. Door hun toedoen zijn ook honderden miljoenen privacygevoelige persoonsgegevens in handen van criminelen gekomen. ‘Van iedere Nederlander zit er wel iets bij,’ aldus de politie. De hoeveelheid gegevens was zo groot, dat de computer die alle data verwerkte hier bijna een maand na de aanhoudingen nog mee bezig was.

Vele miljoenen

De drie mannen die zijn aangehouden in het onderzoek naar grootschalige datadiefstal- en handel, worden verdacht van computervredebreuk datadiefstal, afpersing, chantage en witwassen. De politie schat de schade op vele miljoenen.

Bron: rtlnieuws.nl

Geef een reactie