Aparte opleiding voor rechercheurs?

Het tekort aan rechercheurs is groot. Is een recherche-opleiding naast de reguliere politieopleiding een zinvolle overweging?

Landelijk portefeuillehouder Generieke Opsporing Fred Westerbeke, tevens eenheidschef van de politie Rotterdam, vindt van wel. Het tekort is nog nooit zo hoog geweest en loopt nog verder op. Instroom vanuit de reguliere basisteams is miniem. Daar zijn de tekorten zelf immers ook groot. ‘Er moet echt iets gebeuren, anders redden we het niet,’ aldus Westerbeke.

Oorzaken

Rechercheurwerk is ‘administratiever’ dan politiewerk op straat. Dat ligt niet iedereen. Een andere oorzaak van de gebrekkige doorstroom is financieel. Een agent levert als rechercheur fors in, omdat hij of zij onregelmatigheidstoeslagen kwijtraakt. En uitstroom is er omdat een rechercheur op basis van zijn kwaliteiten buiten de politie vaak meer kan verdienen. 

Voordeel?

Wat is dan het voordeel van een nieuwe recherche-opleiding? Je kunt er kandidaten met een ander profiel mee aanspreken. En door meer focus op data-gedreven opsporing ‘slimmer rechercheren en handiger gebruik maken van informatie, waardoor je minder capaciteit nodig hebt. Zoals in de Rotterdamse haven gebeurt. ‘Het nieuwe rechercheren biedt kansen,’ aldus Westerbeke.

Essentie

De essentie van de problemen blijft echter financieel. Na de vorming van de Nationale Politie werd er zwaar bezuinigd en er komt nog altijd structureel geen geld bij. Lost een nieuwe opleiding dit op? Alleen als kwaliteit wordt beloond. Het salaris van opgeleide rechercheurs moet omhoog. Dan is een aparte recherche-opleiding een zinvolle overweging.

Bron: telegraaf.nl

Geef een reactie