Politie alert op spionage via Chinese drones

De Nationale Politie houdt rekening met spionage via Chinese drones. Zelf gebruikte ze ook drones van Chinese makelij.

De Chinese spionageballon die begin deze maand boven Amerikaans grondgebied uit de lucht is geschoten, heeft de aandacht voor Chinese spionage ook in ons land weer op scherp gezet. Bekend is de dreiging van Huawei-producten, die de Chinese overheid zou inzetten om grootschalig te spioneren. Daar komen nu drones bij.

DJI drones

De politie zette het afgelopen jaar 2.350 keer een drone in voor handhaving, opsporing of hulpverlening: een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. Onder de drones waren exemplaren van het Chinese technologiebedrijf Da Jiang Innovations (DJI). Chinese besturingsapps werden overigens niet gebruikt. Volgens De Telegraaf treft de politie beschermende maatregelen bij operationeel gebruik van de drones.

Zie ook: Illegale Chinese politiebureaus in Nederland

Geef een reactie