Kleine criminaliteit bijna niet gehandhaafd

De politie behandelt nauwelijks nog gevallen van kleine criminaliteit, zoals fietsendiefstal en dierenmishandeling. Waarom niet, wat zijn de gevolgen en heeft aangifte doen nog zin?

De politie heeft te weinig capaciteit oftewel mensen om elke gestolen fiets op te sporen en de dief in kraag te vatten. Zo weinig dat bijvoorbeeld ook oplichting tot 2000 euro niet wordt aangepakt. ‘We moeten keuzes maken in de zaken die we kunnen behandelen,’ zegt hoofdofficier Oost-Nederland Marthyne Kunst.

Groter denken

Heeft het dan geen zin meer om aangifte te doen en moeten we ons neerleggen bij ‘de kleine misdaad’? Nee, dat dus niet. We moeten er alleen wat groter of strategischer over denken. Een zaak moet een hoge opsporingsindicatie hebben, oftewel een redelijke kans voor het oppakken van een dader. Neem de gestolen fiets. ‘Zijn er in een wijk veel fietsen gestolen, dan is er sprake van een veiligheidsprobleem,’ aldus Kunst.  En is er een veiligheidsprobleem dan kan naar een aanpak worden gekeken.

Aangifte doen

Daarom blijft aangifte doen zo belangrijk. Misschien niet direct voor het terugkrijgen van de eigen fiets, maar wel voor de samenleving en de aanpak van een eventueel groter probleem. O ja, en voor de verzekering natuurlijk.

Bron: nporadio1.nl

Geef een reactie