Maximaal jaar celstraf voor doxing (intimidatie) van agenten?

De Tweede Kamer debatteert over een wetsvoorstel voor de aanpak van doxing. Wat is doxing en waarom is een mogelijke wet zo belangrijk voor politieagenten?

Doxing is het openbaar maken van persoonlijke en gevoelige informatie ter intimidatie. Bijvoorbeeld met gegevens van familie of foto’s van kinderen. Politieagenten zijn hier steeds vaker een slachtoffer van, net zoals journalisten en politici. Daarom: doxing ‘raakt aan onze fundamentele vrijheden en het functioneren van de democratische rechtsstaat,’ aldus Yesilgöz, minister van Justitie en Veiligheid.

Schrijnend

Schrijnend voorbeeld is de ervaring van politieman Stefan (gefingeerde naam), die samen met zijn gezin door een buurtbewoner bijna een jaar lang op allerlei mogelijke manieren werd bedreigd en geterroriseerd.  ‘Ik ben voor mijn werk altijd alert,’ zegt Stefan. ‘Maar ik was het thuis ook. Ik ontspande niet meer.’

Strafbaar

De Tweede Kamer wil nu dergelijke intimidatie op basis van privégegevens strafbaar stellen. En dit is hoog tijd. Politieagenten worden immers te vaak gefotografeerd en gefilmd, waarna de beelden online gaan met de vraag: wie kent deze man of vrouw?

Celstraf

De wet is er nog niet, wel is al bekend dat op doxing een maximale celstraf van een jaar komt te staan.
Maximaal een jaar celstraf voor het terroriseren van een mens in uniform; voor het aantasten van fundamentele vrijheden en het functioneren van de rechtsstaat. Is dit voldoende? Wat vind jij? Mail ons!

Geef een reactie