Bodycams rule!

Bodycams: we kennen ze vooral van beelden uit de Verenigde Staten. Ook in Nederland wordt de bodycam steeds vaker gedragen. Hoe tevreden zijn wij over het gebruik van bodycams in ons land?

Het antwoord is: zeer tevreden. Dit blijkt wel uit het feit dat niet alleen politieagenten, maar ook steeds meer boa’s met een bodycam zijn uitgerust. Ze hebben een disciplinerend effect bij zowel de persoon in uniform als de gefilmde, met minder geweld als gevolg. Je kijkt wel uit voordat je op camera overgaat op belediging, bedreiging en mishandeling. En de persoon in uniform voelt zich veiliger en gedraagt zich zo correct mogelijk.

Openlijk en zichtbaar

De bodycam wordt vooral in de noodhulp vaak gebruikt en heeft daar grote meerwaarde. Dit blijkt uit onderzoeken van Bureau Beke en Sander Flight Onderzoek & Advies.

De politieagent draagt de bodycam altijd openlijk en duidelijk zichtbaar. En bepaalt zelf wanneer hij gaat opnemen. Het filmen gebeurt dan als uitvoering van de algemene politietaak (artikel 3 Politiewet 2012) en als vorm van ‘niet-stelselmatige observatie’. Ja, maar… de privacy dan? Dat staat onder meer in de Wet politiegegevens.

Mogelijkheden

De tevredenheid met de bodycam is nóg groter als je bedenkt wat je er allemaal mee kan doen. Je kan bodycambeelden in het recherchewerk gebruiken om verdachten te identificeren of een incident te reconstrueren. Je kan ze  inzetten als lesmateriaal of de beelden in de rechtszaal gebruiken. Je zou zelfs live kunnen streamen. Bij dit laatste is privacy nog wel een probleempje.

Conclusie

De conclusie? Die stond al in de eerste zin, maar we herhalen haar graag: zeer tevreden!

Geef een reactie