Klimaatactivisten aangehouden

Zes klimaatactivisten zijn aangehouden. Via social media riepen ze op zaterdag te gaan demonsteren op de A12 in Den Haag. Na verhoor zijn ze weer vrijgelaten.

’s Ochtends vroeg werden drie mannen en drie vrouwen, demonstranten van Extinction Rebellion, aangehouden in hun woning. Ze worden verdacht van opruiing. Een zevende verdachte, acteur en cabaretier Sieger Sloot, bleek niet thuis. Vandaag meldt hij zich bij de politie.

Strafbaar feit

Omdat de verdachten opriepen tot een strafbaar feit, namelijk deelname aan een volgens het OM ‘gevaarlijke en ontwrichtende blokkade van de Utrechtsebaan in Den Haag’, hebben ze zich schuldig gemaakt aan opruiing. Na verhoor zijn ze vrijgelaten.  De komende drie maanden mogen ze niet op de A12 komen.

Demonstratierecht?

‘Het recht om te demonstreren betekent niet automatisch dat je het recht hebt om een weg te blokkeren,’ aldus hoogleraar staats- en bestuursrecht Jon Schilder van de Vrije Universiteit. ‘Deze intimidatie (door het OM – red.) keuren wij af,’ zegt Michiel Servaes van Oxfam Novib. ‘Het recht op protest is een groot goed en essentieel voor een gezonde democratie.’

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie