Hoe gaat een klopjacht?

De politie is nog steeds op zoek naar Minh Nghia Vuong, die bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht een 66-jarige moeder en haar 38-jarige dochter neerschoot. Hij is on the run en de politie jaagt op hem. Hoe gaat zoiets, een klopjacht?

Om Minh Nghia Vuong, ofwel ‘Lucky’ te vinden is het publiek ingeschakeld en zijn de naam en foto van de man vrijgegeven. Iets waartoe een goede reden moet zijn, aldus voormalig recherche-chef Sander Schaepman in NOS Met het Oog op Morgen. Zo’n reden is vaak dat de verdachte zo snel mogelijk van straat moet worden gehaald om de veiligheid in de samenleving terug te brengen. ‘Lucky’ is vuurwapengevaarlijk en heeft een stevig  strafblad.

Sporen

Een crisiscentrum wordt opgezet. Vanuit daar kan het persoonlijk netwerk – familieleden, vrienden en bekenden – worden nagetrokken. Ook kan je digitale sporen gaan volgen. Bijvoorbeeld die van de telefoon of snelwegbeelden, waarbij kentekens worden geregistreerd en een rijrichting kan worden bepaald. Maar ook bankgegevens. Vervolgens gaan agenten op pad.

Op pad

Al naar gelang de klopjacht kan je onder meer speurhonden, warmtecamera’s en vliegtuigen inzetten. En bepaalde gebieden afzetten. Mooi is als je de voortvluchtige een stap kan voorzijn, bijvoorbeeld door te ontdekken waar hij of zij naartoe gaat. En alles moet natuurlijk wel zo veilig mogelijk gebeuren: voor agenten en burgers.

Meer over de klopjacht in NOS Met het Oog op Morgen.

Geef een reactie