Jaarwisseling zonder massale ordeverstoringen

Massale ordeverstoringen zijn tijdens de jaarwisseling uitgebleven. Wel zijn in meerdere eenheden politiemensen bekogeld met zwaar vuurwerk. Gevolg: verwondingen en gehoorschade.

De politie is er in geslaagd om grote ordeverstoringen tijdens de jaarwisseling te voorkomen. De avond en nacht waren intensief, maar kort en snel ingrijpen volstond om de vaak kleinere ongeregeldheden beheersbaar te houden. Tientallen aanhoudingen zijn daarbij verricht, vooral in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Ziekenhuis

Bij verschillende incidenten in Den Haag raakten meer dan tien politiecollega’s gewond. Sommigen moesten naar het ziekenhuis. Dit gold ook voor een aantal collega’s in Helmond, die met knalvuurwerk waren bestookt. Een van hen liep gehoorschade op. In Breda, Geleen, Zeist en enkele andere gemeenten werd de politie eveneens belaagd. In onder meer Groningen, Culemborg voorkwam de inzet van de ME dat kleinere ordeverstoringen uit de hand liepen. In de twaalf gemeentes met een vuurwerkverbod trad de politie vooral op bij excessen.

Kwaad

Korpschef Henk van Essen zegt zich kwaad te maken over het feit dat ‘er elk jaar collega’s blijvende gehoorschade en ander letsel oplopen.’ Hij wijt dit aan de vuurwerktraditie en vindt dat we moeten nadenken over ‘betere manieren’ om het nieuwe jaar in te luiden. Eenduidige vuurwerkregels kunnen volgens hem bijdragen aan een feestelijk verloop van de jaarwisseling. Nadruk legt hij op de veiligheid van burgers en hulpverleners. ‘Dat collega’s zijn gehinderd en belaagd terwijl zij anderen proberen te beschermen, is onverteerbaar.’

Bron: Politie.nl

Geef een reactie