Marechausseeteam voor persoonsbeveiliging

De Koninklijke Marechaussee richt een speciale eenheid op voor persoonsbeveiliging. Reden is het snel groeiende aantal individuen dat beveiliging nodig heeft. Het gaat dan om bijvoorbeeld ministers, officieren van justitie, advocaten en rechters.

Terroristische dreiging, maar ook steeds meer dreiging uit het criminele circuit zijn reden voor de Marechaussee om extra persoonsbeveiliging te gaan verzorgen. Hierbij komt dat ook de samenleving als geheel verhardt. Onrust en gewelddadigheden rondom corona- en boerenprotesten en ‘voetbalfeesten’ zijn illustratief.

Opleiding

In 2023 zullen 250 beveiligers worden opgeleid. ‘We willen voorkomen dat we straks nee moeten verkopen, omdat het uitoefenen van belangrijke functies van essentieel belang is voor het functioneren van de democratische rechtsstaat,’ aldus kolonel Clement van Zalm in KMarMagazine.

DKDB

De Dienst Koninklijke Diplomatieke Beveiliging (DKDB) van de Nationale Politie is momenteel het belangrijkste beveiligende orgaan, hierbij soms ondersteund door de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). In 2015 richtte de Koninklijke Marechaussee de eenheid Hoog Risico Beveiliging (HRB) op. Dit was toen naar aanleiding van de terroristische aanslagen in onder meer Brussel en Parijs.

Bron: nos.nl

Geef een reactie