Problemen tapsysteem wél serieus

Het verouderde systeem Cognyte in de tapkamer in Driebergen, afdeling Interceptie & Sensing, brengt wel degelijk de opsporing in gevaar.Eerder ontkende de minister van Justitie en Veiligheid dit. Wekenlang liep de politie tapgesprekken mis.

In de maand oktober was door een storing een groot deel van door de politie getapte telefoongesprekken in de sterk beveiligde ruimte bij de Landelijke Eenheid in Driebergen niet beschikbaar. Deze gesprekken spelen een rol in lopende opsporingsonderzoeken. Het betroffen getapte gesprekken over lijnen van KPN.

Codec

Bij het tappen van telefoongesprekken worden datapakketjes opgeslagen, voorzien van een code waarmee de spraakinhoud wordt ontcijferd.  Hierbij is een vertaalsleutel nodig, de codec. Deze verandert voortdurend en verschilt onder meer per provider. Het huidige tapsysteem, uit 2010, is zo verouderd dat de vertaalsleutel niet meer automatisch wordt aangepast.

Nieuw systeem?

Drie jaar geleden heeft de Israëlische wapenproducent Elbit de aanbesteding voor een nieuw systeem gewonnen. Het is intussen nog niet gelukt dit systeem aan de praat te krijgen, zodat het oude, Cognyte, kan worden vervangen. Sterker nog: ook het nieuwe systeem is inmiddels verouderd. En de uitspraak van de minister lijkt achterhaald.

Bron: NRC

Geef een reactie