Dreun voor de illegale vuurwerkhandel

In voormalige NAVO-bunkers in Rheine, bij Enschede, deed de politie de grootste vuurwerkvangst ooit: 350.000 kilo illegaal vuurwerk. De totale landelijke vangst vorig jaar was 205.904 kilo. Het is een ‘dreun voor de illegale handel.’

In de voormalige NAVO-bunkers stonden de dozen levensgevaarlijk illegaal vuurwerk opgestapeld tot het plafond. Vuurwerk dat hoogstwaarschijnlijk was bestemd voor Nederland. En waarschijnlijk niet alleen om ‘feestelijk’ af te steken. Illegaal vuurwerk is steeds vaker een geweldsmiddel bij ongeregeldheden, een explosief ingezet bij criminele conflicten of bijvoorbeeld bij plofkraken.

Twee jaar onderzoek

Twee jaar onderzoek ging aan de vuurwerkvangst vooraf. Partijen illegaal vuurwerk vonden vanuit China, Italië en Polen via Duitsland hun weg naar Nederland en werden gevolgd. Al in juni waren er in dit kader invallen in Duitsland en Nederland. Tien verdachten zijn aangehouden. De drie hoofdverdachten komen allen uit Nieuwegein. De anderen hielden zich vooral bezig met transport, opslag klantcontacten.

Zie ook de vuurwerkbarometer

Bron: nos.nl

Geef een reactie