Politieachtervolging eindigt in fatale crash

Een politie-achtervolging eindigde in een fatale crash met drie slachtoffers. Op de  N50 bij Kampen reed een vluchtende auto frontaal op een tegenligger. De inzittenden kwamen om het leven. Is hier sprake van een schuldvraag? 

Een ‘geweldsincident in de relationele sfeer’ ging vooraf aan de lange vlucht. In Bedum, Groningen, ging een verdachte van poging tot doodslag er met de auto vandoor. Twee uur later werd de auto gespot in Flevoland en startte de achtervolging. Op de N50 bij Kampen, volgens de burgemeester van die plaats ‘een meedogenloze weg’ eindigde het in een drama. De vluchtende auto kwam frontaal in botsing met een ander voertuig.

Afweging van gevaren

Politieagenten maken altijd een afweging of de gevaren van een achtervolging opwegen tegen het doel. Het gaat dan om gevaren voor de agent en zijn/haar collega’s, de achtervolgde persoon en de overige weggebruikers. Waarbij de afweging natuurlijk verschilt als het gaat om de achtervolging van bijvoorbeeld een vuurgevaarlijke crimineel of onbezonnen jongere. Zou de politie volledig gevaar mijdend zijn, dan zouden er ook geen achtervolgingen meer kunnen zijn. En wie zou dan nog voor de politie stoppen?


Vrijstelling van verkeersregels

Tijdens de achtervolging is de politie vrijgesteld van de bepalingen van de verkeersregels (RVV 1990). Er is echter geen ontheffing voor artikel 5 van de Wegenverkeerswet: ‘Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt (…).’ Een ongeluk als gevolg van een achtervolging kan daarom leiden tot vervolging van de agenten.

Schuldvraag?

Bij het dodelijk ongeluk op de N50 was er natuurlijk sprake van een schuldvraag. Die is er immers altijd. Onderzoek wordt nog gedaan., maar de toedracht lijkt vrij duidelijk. En uiteindelijk blijft iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen acties, zeker ook de vluchtende automobilist.

Eén gedachte over “Politieachtervolging eindigt in fatale crash

  1. Ik vindt de politie mede verantwoordelijk aan dit ongeval
    Deze weg staat al bekend als een doode weg dan ga je het risico niet verhogen

Geef een reactie