Politie Hackathon voert naar illegaal geld

Een Politie Hackathon georganiseerd door de eenheid Den Haag heeft direct geleid naar bruikbare leads in de strijd tegen cybercrime. Ruim 100 digitale specialisten werkten aan politiezaken met een hoog schadebedrag of van grote complexiteit.

Een hackathon is een evenement waarin teams aan de slag gaan om in een korte tijd met oplossingen te komen voor aangereikte casussen. De Politie Hackathon is een samenwerking tussen het OM, de politie en het bedrijfsleven. Ze heeft tot doel om aanknopingspunten te zoeken, die later kunnen leiden tot de oplossing van lopende zaken. Het is een onderdeel van de strijd tegen cybercrime.

Bryan Sewbarath-Misser, een van de organisatoren: ‘We kunnen de kennis van private partijen als politie goed gebruiken, omdat zij anders tegen bepaalde problemen aankijken dan wij. Tijdens onze hackathons proberen we deze kennis te bundelen.’

Actieve leads

Teams die deelnamen aan de Politie Hackaton waren samengesteld uit private deelnemers of politie deelnemers. De deelnemers participeerden op basis van het besluit ‘Opsporingsberichtgeving’ en hadden een geheimhoudingsverklaring getekend. Leek er een lead te zijn, dan gaf het ‘burgerteam’ de zaak over aan een politieteam. Tot slot van de dag werden de resultaten gedeeld. Eén zaak gaf een lead naar actieve crypto wallets met zwart geld. Nog tijdens het onderzoek werd geld op de wallet gestort.  Ook werd een cybercrimineel ontmaskerd. Van de Politie Hackathon is een video gemaakt.

Bron: politie.nl

Geef een reactie