Illegale Chinese politiebureaus in Nederland

De Chinese politie heeft minstens twee illegale politiebureaus in Nederland, zeggen RTL Nieuws en Follow the Money. Het zijn ‘overzeese servicestations’ voor bijvoorbeeld het vernieuwen van rijbewijzen. En het onder druk zetten van kritische Chinezen.

Begin dit jaar werd een gevluchte dissident gebeld door het Chinese politiekantoor in Rotterdam. Hem werd verzocht naar China terug te keren om daar zijn ‘problemen op te lossen.’ De dissident werd er hierbij ook aan herinnerd om ‘aan zijn ouders denken’. De vluchteling kreeg vanaf het bureau later appjes met scheldwoorden.

Chinees politiewerk?

Officieel zijn de Chinese politiebureaus bedoeld om Chinees politiewerk in het buitenland mogelijk te maken en om inlichtingen te verzamelen. Dan moeten ze sowieso wel zijn aangemeld in het betreffende land, wat in geval van de bureaus in Amsterdam en Rotterdam niet het geval is. In de praktijk dienen deze ‘overzeese servicestations’ voor het beïnvloeden van Chinese gemeenschappen en de wereldwijde jacht op dissidenten.

Safeguard Defenders

Safeguard Defenders, een mensenrechtenorganisatie in Spanje, meldde een maand geleden al dat er in Europa 36 van deze illegale politiebureaus zijn. Hierbij werden Amsterdam en Rotterdam als locaties genoemd. Buitenlandse Zaken gaat onderzoek doen naar de politiebureaus ‘en dan passende acties ondernemen’.

Geef een reactie